#tusem

Pričevanja o življenju upokojenk in upokojencev
Pričevanja o stiski in solidarnosti
Pričevanja o tem, da si vsak zasluži dostojno življenje

 

“40 let sem plačevala v sklad, zdaj pa imam občutek, da prosim za miloščino, ko mi dajejo penzijo.”

“Potrebujeno kampanjo za starejše, za naše očete in mame, vaše babice in dedke. Ta skrb ni nič manj pomembna od vseh naštetih, če nič drugega, je enakopravna drugim. Zato prosim, da se zavzamemo in naredimo kampanjo za starejše, tako za tiste, ki živijo doma, kot za vse, ki zadnje dni preživljajo v domovih. Njihovo življenje ni rožnato, mnogi med njimi so popolnoma psihično izčrpani, ker nimajo več nič od življenja. Plenica in hladno kosilo. Korona je naredila svoje, a sedaj se to životarjenje kar nadaljuje.”

Kampanja na pobudo prostovoljcev in prostovoljk Inštituta 8. marec

Ogromen delež prostovoljcev in prostovoljk Inštituta 8. marec predstavljajo upokojenci in upokojenke. Skupaj smo zaščitili vodo, se borili za vodovod v Anhovem, dosegli redefinicijo kaznivega dejanja posilstva, zbirali podpise za brezplačna šolska kosila in se borili za javno RTV.

So sestavni del naše skupnosti. Njihove življenjske izkušnje in energija pomembno doprinesejo k uspehom naših skupnih akcij.

V zadnjih tednih nam pogosto pišejo, da se počutijo spregledani in da je treba nekaj narediti za izboljšanje njihovih življenjskih pogojev. “Celo življenje smo delali, plačevali davke, gradili bolnice in ceste, sedaj pa naše pokojnine ne zadostujejo za osnovno življenje,” ugotavljajo.

In imajo prav: sistem jih prepogosto razume zgolj kot strošek, z njimi ravna kot z ljudmi, od katerih nima več nobene koristi. Podatki ZPIZ iz decembra 2022 kažejo, da 70 tisoč upokojencev, med njimi 25 tisoč starostnih upokojencev, živi z manj kot 500 evri pokojnine na mesec. Kar 34,9 % (138.425) starostnih upokojencev in 43 % (224.651) vseh upokojencev živi z manj kot 700 evri. V gospodinjstvih pod pragom revščine je po zadnjih podatkih za leto 2021 kar 17,3 odstotka upokojencev, še posebej pa revščina ogroža starejše ženske. Vsaka peta upokojenka živi pod pragom tveganja revščine. Z višjo starostjo pa se revščina še povečuje, vsaka četrta ženska, stara 75 ali več, živi v revščini.

Zbiranje pričevanj upokojenk in upokojencev

Odločili smo se, da začnemo s kampanjo #tusem. Kampanjo zbiranja pričevanj upokojencev in upokojenk o življenjskih pogojih, v katerih živijo. O tem, ali njihova pokojnina zadostuje za preživetje. Kako preživijo? Kam se obrnejo po pomoč? Kakšne izkušnje imajo z institucijami države? Kakšen je vsakdan tistih, ki živijo v domovih starejših občanov? Ali so osamljeni, se počutijo zapuščene? Imajo dostop do zdravnika, drugih osnovnih storitev? Pričevanja o tem, kakšne spremembe potrebujejo, da bodo lahko dostojno živeli.

V Inštitutu smo prepričani, da je pomembno, da slišimo življenjske zgodbe in izkušnje ljudi. Ko jih spoznamo, razumemo in analiziramo – lahko bolje artikuliramo rešitve in zahtevamo sistemske spremembe.

Pričevanja bomo zbirali, jih anonimizirane objavljali, jih analizirali in prevajali v konkretne zahteve.

V Sloveniji je med ljudmi veliko solidarnosti, čas je, da se ta solidarnost zapiše v zakone. Da bo država tu za vse ljudi.

Svojo zgodbo lahko delite tukaj.