Osebna pričevanja intimnopartnerskega nasilja

Srbska aktivistka Nina Stojaković je 25. decembra tvitnila obtožbe o sistematičnem nasilju s strani bivšega fanta njene sestre, poznanega srbskega raperja, nakar se je na tisoče deklet odzvalo z lastnimi zgodbami o tem, zakaj je težko ali nemogoče prijaviti intimnopartnersko nasilje, kaj so njihovi strahovi in kako se državne institucije na prijave ne odzivajo.

Na tisoče žensk in deklet v Srbiji je nato na Twitterju pod oznako #NisamPrijavila ("Nisem prijavila") delilo izkušnje o spolnem in fizičnem nasilju, ki so ga utrpele s strani svojih partnerjev, pri čemer se je nabralo za več deset tisoč tvitov. 

Ključnik #nisemprijavila je hitro pokazal na normalizacijo nasilja s strani okolice. Tudi v Sloveniji se soočamo s pandemijo nasilja nad ženskami, ki je vse prevečkrat, dokler se ne zgodijo tragedije, s strani okolice ignoriran ali pa opravičevan. Femicidi v Sloveniji v zadnjih letih ne pojenjajo, zdi se celo, da jih je vedno več. Inštitut 8. marec se zato priključuje akciji z vzpostavitvijo spletne strani, na kateri bomo zbirali anonimna pričevanja oseb pri nas, ki so bile žrtve nasilja s strani svojih partnerjev, pa nasilja zaradi raznolikih razlogov niso prijavile, ali pa so ob prijavi naletele na takšne ali drugačne prepreke, neprimerne odzive oziroma obravnave. 
Z zbiranjem pričevanj intimnopartnerskega nasilja na spletni platformi »Nisem prijavila« želimo dati žrtvam prostor, da o njem anonimno spregovorijo in da so njihove zgodbe slišane, hkrati pa želimo javnost senzibilizirati v odnosu do žrtev nasilja in raziskati, zakaj žrtve nasilja ne prijavijo oziroma kakšne so prepreke, na katere so morda naletele ob prijavi. 

Zbrana pričevanja bomo analizirali z namenom iskanja razlogov za neprijavljanje intimnopartnerskega nasilja ter ugotavljanja sistemskih pomanjkljivosti v procesih prijavljanja in obravnave intimnopartnerskega nasilja s strani uradnih inštitucij.

Vaša pričevanja z nami delite preko anonimnega obrazca.

Anonimizirane zgodbe bodo objavljene in kasneje analizirane na spletni strani Inštituta 8. marec.

Povej svojo zgodbo

Vabimo vas, da v spodnji okvirček zapišete vašo izkušnjo z intimnopartnerskim nasiljem in nam jo anonimno pošljete s klikom na gumb POŠLJI PRIČEVANJE. Še posebej nas zanimajo razlogi, zakaj nasilja niste prijavili oz. ali ste ob poskusu prijave nasilja naleteli na prepreke ali neprimerno obravnavo.

Nisem prijavila