Naj Anhovo zadiha

Z VAŠO POMOČJO IN 6000 ZBRANIMI PODPISI PREDLOG ZAKONA SEDAJ ČAKA NA KONČNO GLASOVANJE!

Prebivalke in prebivalci Anhovega in Soške doline potrebujejo našo pomoč. To je skupnost, ki zaradi azbesta trpi številne bolezni, skupnost, ki nima stabilne oskrbe s čisto in pitno vodo, skupnost v kateri dihajo zrak onesnažen s strupenimi izpusti zaradi kurjenja smeti v sosežigalnici.

Tako kot vsak od nas, želijo živeti v zdravem življenskem okolju in dihati čist zrak.

Z več kot 6000 zbranimi podpisi podpore zakonu, ki bo izenačil okoljevarstvene standarde sosežiglalnic s sežigalnicami in izboljšal nadzor nad strupenimi izpusti, ste omogočili, da lahko Anhovo spet zadiha!

O AKCIJI: NAJ ANHOVO ZADIHA!

Med kampanjo za čisto pitno vodo smo spoznali izjemno skupnost prebivalk in prebivalcev Anhovega.

Skupnost, ki nima stalnega dostopa do čiste in pitne vode.

Skupnost, ki zaradi azbesta trpi številne bolezni.

Skupnost, ki je vedno znova žrtev okoljskih katastrof, ki jih zakrivi kapital.

Za vodooskrbo te skupnosti se uporablja vodarna v lasti podjetja Salonit Anhovo, ki vodo črpa iz reke Soče, azbestni vodovod pa je razpeljan čez industrijsko območje. Voda, ki priteče iz lokalnih pip je tako pogosto motna in smrdeča ter pogosto nevarna.

Lokalni prebivalci bistveno pogosteje umirajo za rakom in pljučnimi boleznimi.

Velik problem za zdravje prebivalcev Anhovega in okolice pa je tudi sosežig odpadkov v cementarni. Zdravniki že dlje časa opozarjajo na nevarnost kombinacije strupenih snovi, ki nastajajo s kurjenjem smeti, še posebej za ranljive skupine – otroke in tiste, ki so trpeli izpostavljanje azbestu in desetletjem drugega onesnaževanja.

Prebivalci Anhovega in občine Kanal ob Soči živijo v neprestanem strahu pred novim industrijskim onesnaževanjem.

V preteklosti smo se že postavili zanje.

Skupaj smo zbrali več kot 12.000 podpisov v podpore proračunskemu amandmaju in pozvali vlado Janeza Janše, da podpre amandma za sredstva za izgradnjo novega vodovoda.

Takrat nam je uspelo. Prepričali smo tako koalicijo kot opozicijo. Postopki izgradnje vodovoda, ki se bo napajal iz novega, čistega vodnega vira, pa so v teku.

Tokrat so se ponovno obrnili na nas in nas ponovno prosili za pomoč.

Prosijo nas, da vsi skupaj poskrbimo, da bodo tudi oni ponovno dihali čist in svež zrak.

Pravijo: “Tisti, ki nosimo azbest v svojih pljučih bomo vedno živeli v strahu. Bojimo se krute smrti. Ne želimo, da se zaradi kurjenja smeti zgodba ponovi našim otrokom. Naj imajo brezskrbno otroštvo.”

Prosijo nas, da se ponovno povežemo, pokažemo solidarnost in postavimo zanje. Da ponovno pokažemo, da je Slovenija skupnost, kjer skrbimo drug za drugega.

V Inštitutu smo staknili glave in skupaj z društvom Eko Anhovo in dolina Soče ter Civilno iniciativo Danes oblikovali spremembe Zakona o varstvu okolja, ki bodo probleme naslovile.

V petek, 26. maja smo zakon prinesli v državni zbor, 1. septembra smo začeli zbirati overjene podpise, in jih v zgolj dveh tednih v Državni zbor prinesli več kot 6000!

Predlog je po rednem postopku s podporo vseh parlamentarnih strank sedaj na vrsti za končno glasovanje, ki ga pričakujemo konec januarja!