Po tem ko smo bili priča akcijam #metoo v ZDA in Veliki Britaniji, v katerih so v javnost stopile ženske, ki razkrivajo izkustva vsakdanje sistematične mizoginije, smo leta 2018 v Inštitutu 8. marec zagnali slovensko akcijo zbiranja anonimnih zgodb. Te pričajo o vsakdanjosti spolnega nadlegovanja, vršenega na delavnem mestu, pri zdravniku, v šoli, v domačem okolju in drugod.

Zgodbe prejemamo še danes.

Akcija zbiranja zgodb je prikazala vseprisotnost spolenga nadlegovanja in vsakdanjost mizoginije, ki v našem prostoru nikakor ni izjema. Prejeli smo pričevanja tako žensk kot moških, vseh starosti in z raznolikim socialno ekonomskim ozadjem. Vse zgodbe nakazujejo razmerja podrejenosti – tako družbene, ko je žrtev v podrejenem položaju v odnosu s povzročiteljem, kot povsem ekonomskem, ko je žrtev od povzročitelja nasilja ekonomsko odvisna.

S prejetimi zgodbami širšo javnost ozaveščamo o razširjenosti spolnega nadlegovanja in nasilja pri nas. V zadnjih letih smo pripravili tudi več javnih branj prejetih zgodb.

Z analizo pričevanj smo lahko zaznali nekatere sistemske težave, s katerimi se soočajo žrtve spolnega nasilja. Ena izmed sistemskih rešitev je bila tudi redefinicija kaznivega dejanja posilstva.

Zgodbe še vedno sprejemamo na www.jaztudi.si